Ръст на издадените разрешителни за строеж на еднофамилни и двуфамилни жилища отчитат от община Бургас. „И през миналата година имаше интерес към разрешителните за строеж на такива сгради. Тенденцията продължава и тази година“, отчете главният архитект на Бургас Веселина Илиева по време на бизнес закуска на Imoti.net в морския град, която се проведе на 17 септември.

Експерти по недвижими имоти се обединиха около мнението, че имотният пазар в Бургас и региона е устойчив и има силен инвестиционният интерес. Стабилност има и по отношение на сделките с жилища в града. През последните 2 години най-високи са били цените на имоти в кварталите „Славейков“, където средните суми са около 900 евро/кв. м и „Братя Миладинови“, където средните цени на жилищата са около 930 евро/кв. м. Специалистите отчитат, че все повече хора Ямбол и Сливен, както и българи, които живеят в чужбина, проявяват интерес към имот в Бургас и региона.

По време на бизнес закуската в Бургас Николай Лазаров, началник на отдел „Продажби” в управление „Индивидуално банкиране” на Пощенска банка, представи резултати от национално проучване, направено по поръчка на банката, според което 55% от хората без собствено жилище планират покупка на имот в бъдеще. „48% от хората възнамеряват да закупят собствено жилище с жилище кредит, а 25% възнамеряват да комбинират жилищен и потребителски кредит“, обясни Лазаров.

Проучването показва още, че през първите 5 месеца на година средният размер на жилищния кредит е бил 56 500 евро. За сравнение в същия период на 2018 година сумата е била 51 200 евро. Най-често жилищен кредит ползват хора между 30 и 40 години, семейни, с висше образование. Според Тихомир Тошев от „Кредит център“ не се очаква повишаване на лихвите на жилищни кредити до края на тази година и през 2020 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви