България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне в инсталация – до 50%. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на Нова телевизия. Той коментира наболелия проблем с чистотата на въздуха, протестите от последните дни в Русе, Нова Загора, Бургас и Перник, както и противоречивите тези покрай проверките в четири ТЕЦ-а.

Димов така и не отговори на въпросите кой точно замърсява въздуха в Русе, Бургас и Нова Загора. Трудно е да се докаже кой точно замърсява въздуха, тъй като въздухът се разпространява, посочи министърът

Ограничаването на количеството боклук за изгаряне стимулира всъщност производството на български горива от отпадъци, посочи Димов и обясни, че транспорта на боклук се регламентира по два списъка – зелен, по който движението из Европа е свободни, и нотифицирани боклуци, за които е нужно съгласие на съответната държава, която ги приема. Вторият поток от боклуци по списък са ясни, а по първия данните стават ясни след срок от две години.

Нено Димов разясни, че процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа е със стремеж да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това означава, че при максимума за рециклиране от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря“, допълни Димов

По темата за проверките и качеството на въздуха, Нено Димов заяви, че тецовете трябва да преминат през определена процедура, за да могат да изгарят отпадъци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви