БСП

В шпионския скандал има малко шпионаж и много политика, каза днес в Бургас Петър Кънев – председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и член на групата за приятелство между България и Русия в Народното събрание. Той, областният лидер на БСП Стойко Танков и кандидата за кмет и народен представител Николай Тишев коментираха пред журналисти актуални теми.

„Идват избори, теренът е разкалян“ –

така образно Кънев коментира скандалът, в който Николай Малинов беше обвинен в шпионска дейност в полза на Русия. Този скандал няма да попречи на българо-руските отношения, допълни Кънев. Той цитира заглавие в „Русийская газета“, където Малинов е наречен „Агент 000“.

Днес и утре в Евксиноград ще заседава междуправителствена българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество,

съобщи депутатът. Съпредседатели са енергийният министър Теменужка Петкова и руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Ще се обсъждат въпроси от сферите на търговията, енергетиката, туризма, инвестициите, околната среда, транспорта и селското стопанство. Ще има и българо-руски бизнес форум.

Според Петър Кънев фактът, че Мантуров ще участва в работата на комисията, показва, че Руската страна сдържано приема това, което става в България.

Не трябва да се преувеличава влиянието на българо-руските икономически отношения в целия стокооборот на България, смята още депутатът от левицата и добави, че за 2018 г. търговският ни обмен с Русия е само 6% от целия обмен на България. Руските туристи са били на шесто място по брой по българсокот Черноморие през това лято – 511 000 души. Това е спад с 5,5% спрямо миналата година.

Народните представители Петър Кънев и Николай Тишев обявиха приоритетите на парламентарната група на БСП за есенния сезон.

На първо място и двамата поставиха предстоящото приемане на бюджета за следващата година. Това обаче ще стане вероятно през ноември. Другите важни закони са за управление на държавните фирми, за географските указания, споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада и третата част на Закона за туризма. „В навечерието сме на подписването на газовия хъб с Турция и на финала на преговорите за АЕЦ Белене“, каза още Кънев.

Николай Тишев коментира предстоящото влизане в сила на промени в Закона за движение по пътищата, който ще доведе до увеличаване на таксите за шофьорите.

Коментарът на политическите теми, свързани с предстоящите местни избори беше оставен на Стойко Танков. Той заяви, че партийните конференции в областите вече са приключили. На финала са и общинските събрания, които трябва да издигнат местните кандидати за кметове и общински съветници в отделните общини.

„Навсякъде в Бургаска област ще имаме кандидати, освен в Приморско и Несебър“, уточни Танков.

В Приморско общинските структури ще решат кой кандидат от друга политическа сила ще подкрепят, а в Несебър подкрепата ще е за настоящия кмет Николай Димитров. „Имаме решение на политическата централа, която ни дава свобода да решаваме по места кого да подкрепим. Това може да е кандидат на всяка политическа сила, без ГЕРБ. Затова няма как да подкрепим Атанас Терзиев в Несебър“, уточни Танков. Очаква се и решение за името на кандидата на БСП за кмет на Царево, където съпартийци обжалват проведеното общинско събрание.

Очаква се до края на работната седмица или в началото на следващата БСП Бургас да обяви листата за общински съветници в областния град.

За сега е ясно само, че до 10-то място в нея няма жени. От БСП обещават толерантна кампания и призовават опонентите към същото.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви