Кой тип автомобил е най-скъп за поддръжка в САЩ

Разходите по издръжка на автомобил за една година са най-високите в историята, откакто Американската автомобилна асоциация (AAA) следи този показател, твърди в свое изследване организацията. И все пак, кой тип автомобил е най-скъп за поддръжка в САЩ през 20019 г.?

Експертите са направили изчисленията, включвайки парите за ремонт и бензин, които харчат собствениците на деветте вида най-популярни превозни средства. Това са малък среден и голям седан, компактни кросоувъри, големи съдеходи и пикапи, а също така хибриди и електромобили. За удобство, в изследването се посочва сумата, получена за всяка една измината миля.

Оказва се, че през текущата година притежанието на автомобили излиза на американците по-скъпо от когато и да е било.
Средните разходи са 9282 долара на автомобил, след като през 2018 г. са били 8849. По отделни категории те изглеждат така:

Малък седан: 7114 долара

Хибрид: 7736

Електромобил: 8320

Компактен кросуовър: 8394

Среден седан: 8643

Всъдеход: 10 265

Голям седан: 10 403

Пикап: 10 839 – този тип автомобил е най-скъп като поддръжка.

Ръстът се обяснява с няколко фактора. На първо място, с 24% са се увеличили разходите по придобиване на нов автомобил, включително неговата цена, а също така и застраховките. На второ, цената на бензина също расте, както и тази на електрическата енергия (макар и само 0,1 цен на киловат-час).

В сравнение с 2018 са се увеличили и цените на обслужването и ремонта – средно с 9,8%

Най-евтино излиза ползването на електромобил – 6,6 цента на миля, докато собствениците на всъдеходи харчат по 9,6 цента на миля.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви