Как САЩ получиха име и знаме

През 1776 година на световната карта се появява нова държава. След дългите години на тлеещ на политическо ниво конфликт, към пролетта на 1776 година напрежението между Англия и колониите й в Северна Америка взема открит характер. Но как и кога САЩ получават своето име?

Презокеанските колонии открито се обявяват за независимост от метрополията. В тази връзка е създадена комисия, която да подготви Декларация, с която независимостта да бъде публично оповестена.

На 4 юли Континенталния конгрес одобрява текста на Декларацията за независимостта. До 2 август под нея поставят подписите си представители от всички щати, формирали новата държава. На 9 септември 1776 година с акт на Континенталния конгрес държавата официално приема името “Съединени Американски Щати”. С това се заменя по-старото “Обединени колонии”, гласувано от Конгреса на 7 юни 1775 година

С Декларацията се провъзгласява независимостта от Англия на 13-те нови суверенни държави по Атлантическото крайбрежия на Северна Америка. Първоначално това са самостоятелни, а не обединени във федеративен съюз щати – Ню Хемпшър, Масачузетс, Род Айлънд, Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Джорджия, Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания.

Как Континенталният конгрес реши проблемите

Пак в Декларацията за независимостта за пръв път е използвано названието “Съединени Щати”. Смята се, че то е предложено от Томас Пейн – политически и обществен деятел. Именно тази, по-кратка форма – “щати” – се използва в протоколите на Конгреса. Абревиатурата “U.S.” се среща сред книжата на Джордж Вашингтон от 1791 година, а през 1795 за пръв път се появява и “U.S.A.”.

Но в продължение на две години след провъзгласяването на независимостта все още се използва и названието “Съединени Щати на Северна Америка”, докато през 1778 година пак с решение на Конгреса отпада думата “Северна”.

Континенталният конгрес през 1777 година във Филаделфия решава как ще изглежда и утвърждава с резолюция вида на националния флаг. На него са изобразени 13 редуващи се червени и бели полоси, а в правоъгълник на син фон са изобразени 13 звезди – по броя на колониите, положили началото на държавата.

От създаването си американското знаме се състои от 13 ивици (7 червени и 6 бели), символизиращи 13-те британски колонии, които образуват независимата държава. Преди обединението всяка от колониите е имала свое собствено знаме.

Шивачката от Филаделфия Бетси Рос ушива първия американски флаг, помагайки на Джордж Вашингтон за създаването му. Адвокатът, музикант и съдия Франсис Хопкинсън също има принос за дизайна на знамето.

Всеки от цветовете има определено значение: синият цвят символизира храбростта, белият – ценностите, червеният – справедливостта.

По-късно е решено броят на полосите да бъде оставен за постоянно такъв, какъвто е, а за всеки нов щат да се добавя нова звезда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви