Общинската администрация преработи плана за бившето военно летище в Равнец, за да се даде възможност там да се намира с индустриална зона и карго летище. На днешната Правна комисия към Общински съвет главният архитект на общината Веселина Илиева каза, че за мястото не може да се говори като за военно летище, а за индустриална зона, на която се прави подробен устройствен план.

„По искане на г-н Бачийски колегите преработиха проекта, като изтеглиха застройката в контактната зона на 75 метра. Това става с цел да се осигури евентуално бъдещо неслучило се действие, което никой не знае как ще се случи. Който и да дойде да прави летище, то той ще иска твърдо изменение на този план, защото няма как да бъде удовлетворени авансово неясни искания“, поясни тя

Арх, Илиева допълни, че с този вариант на преработка на ПУП, около подходите са изтеглени отстоянията за застройка на 15 метра. Намалени са показателите за застрояване във всичките имоти от 80% на 60%. Отрежданията са останали непроменени, а на летателните полета, които не се използват, останали отредени само за инфраструктура.

„Показателите навсякъде са конкретизирани. За да се случи летище, то това изисква една съвсем друга процедура от Министерството на транспорта, с цялостно обследване на територията от 5 километра от терена. С новите корекции в плана се предвиждат и обслужващи улици. Съобразихме се с изискванията на г-н Бачийски“, каза още главният архитект на общината

От своя страна Константин Бачийски изрази задоволство от промяната в докладната, но също така и представи отговор от страна на Министерство на отбраната, по внесен от него сигнал за проект за ПУП-ПРЗ на бившето военно летище.

Експертите на министерството са се запознали с приложените материали по проект, както и със съображенията на Бачийски, като ги намират за основателни. Това се отнася за точка 4, буква „В“ от условията за предоставяне на имота, а именно: „….. запазване на функционалното предназначение на летателните полета“

Искахме да остане възможността тази територия да се използва и като летище. За да може там да каца самолет, то трябва да има лиценз за определен тип летателна площадка. Има и определени параметри, които ги нямаше в предишното предложение на администрацията. Няма да има постройки преди и след пистите, което също бе едно от исканията ми. Сега картата ми изглежда съобразена с изискванията на наредба 14, но тепърва ще я видя подробно. Дано всичко е така, както сме говорили и тогава съм готов да я подкрепя„, каза общинският съветник след комисията.

Бачийски отново потвърди, че е водил преговори с инвеститори от различни държави, които според него имали интерес на мястото да се създаде карго летище. От общината пък са категорични, че до този момент при тях не е постъпил действителен интерес към бившето военно летище.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви