Общо 95 са лъжливите сигнали за пожари в областта, подадени на тел. 112 от януари до 12.09. 2019 г.

Това съобщи на пресконференция комисар Василев, шеф на Регионалната дирекция ПБЗН – Бургас, дадена по повод професионалния празник на пожарникарите.

Най-много са за двете подразделения в Бургас – 44. За летището са 13. В Несебър са получени 12 фалшиви сигнала.

Между два и 4 са в останалите общини на областта. Най-коректни са в Малко Търново и сектор СОД-Бургас, където е нямало нито един опит за се подаде фалшива информация.

Общо 2 932 са излизанията за пожари, наводнения и др. произшествия през тези почти 9 месеца. Данните сочат, че пожарите, които през тази година са общо 1 443, са почти толкова, колкото и през миналата година. Интензивността е над 11.5%. Загиналите при произшествия са двама – в Бургас и Созопол, докато през миналата година те са били 7. Пожарникарите са спасили 43-ма души, а пострадалите са общо 11.

Като основна причина за пожарите комисар Василев посочи човешката небрежност, тъй като голяма част от пожарите са станали след запалване на сухи треви в дворовете.

Добрата новина през тази година е подмладяването на личния състав. 50% от състава е на възраст под 35 години.

Неприятното и тази година остава проблемът с базата. Макар още в края на миналата година да беше предоставен терен за нова сграда на пожарната /до „Яна Лъскова“/, МВР все още няма пари за да започне изграждането й. Надеждата остава отново за догодина. Кметът Николов днес обеща, че общината ще финансира санирането й, но когато тя бъде построена.

С изграждането на новата база пожарникарите ще стигат по-бързо до най-големия бургаски комплекс „М. рудник“ Голяма част от автомобилния парк в момента е в двора на пожарната и в този на базата към „М.рудник“. По този начин техниката ще бъде прибрана, обясни комисар Василев.

Като положителна той определи работата на новия Център за обучение при произшествия, най-вече наводнения, във Върли бряг. В него се обучават 8 групи деца и възрастни.

В навечерието на профисоналния празник /14.09./ беше почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. Венци и цветя на паметната плоча пред сградата на Регионална дирекция ПБЗН – Бургас поднесоха огнеборци, областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, кметът на Камено Жельо Вардунски, шефът на ОДМВР-Бургас комисар Калоянов, представители на различни институции.

Възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас ще се проведе на площада пред паметника-мемориал „Пантеона” на 12.09.т.г. от 18.00 ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seventeen − two =