Активисти на Грийнпийс обявиха война на автомобилните производители и първата им акция бе насочена срещу BMW. В германския пристанищен град Хамбург те блокираха разтоварването на две хиляди всъдехода на марката. Те се внасят от завода на баварците в Спартанбърг, Южна Каролина. Заради ниското търсене в Германия, някои всъдеходи не се произвеждат в страната. А се внасят от САЩ, където се ползват с голям интерес и затова производството им е установено там.

Еколозите се обявяват против замърсяването, причинено от производството на големи и тежки превозни средства. На борда на кораба, натоварен със спортните всъдеходи, те провесиха транспаранти с надпис „Убийци на климата на борда“. Със същите стикери украсиха и „вредните“ автомобили.

Организацията критикува автомобилните компании, които произвеждат тежките и мощни автомобили в чужбина и ги внасят в Германия. „Тези коли са значително по-вредни за климата в сравнение с други поради голямото си тегло и мощните двигатели“, отбелязват от Грийнпийс. Според полицията в екологичната демонстрация са участвали около 100 души.

Модата по всъдеходите доведе до факта, че те изместват по-малко мощните и компактни автомобили, които нанасят по-малко вреда на околната среда. Според активистите на Грийнпийс,

нарастващият брой всъдеходи е проблем за градовете.

Поради размерите си, тези автомобили заемат повече обществено пространство от другите видове транспорт.

Дори в хибридна или електрическа версия един голям автомобил крие риск за безопасността на други участници в движението: при сблъсък със SUV собственикът на седан или хечбек рискува 4 пъти повече да загине, отколкото при удар с „обикновена“ кола. Рискът от загинали при сблъсък между пешеходци и джипове е два пъти по-висок, поради по-високото разположение на капака, казват зелени. Не е ясно обаче, откъде те взимат тези цифри.

Еколозите обявиха, че тази акция е първата от няколко поредни. Те предупредиха посетителите на Международното автомобилно изложение във Франкфурт (12-22 септември), че трябва да бъдат подготвени за факта, че достъпът до автосалона ще бъде затруднен особено през почивните дни – 14 и 15 септември.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви