Хората, които изключват месото от менюто са с по-голям рикс от инсулт, показва ново проучване. Учени от Оксофрския университет са изследвали около 48 хил. души в продължение на 18 години. Нито един от участниците не е бил засегнат от сърдечни болести или инсулт.

Първата група била съставена от хора, които консумират месо. Втората – от такива, които ядат риба, но не и месо, а третата – от вегани и вегетарианци. За периода на излседването били регистрирани близо 2800 случая на сърдечни болести и около 1000 случая на инсулт сред изследваните

Резултатите показали, че консумиращите риба са с 13% по-нисък риск от сърдечни болести, а веганите и вегетарианците са с цели 22% по-малко от тези, които консумират месо. При риска от инсулт обаче нещата изглежда по-различно.

20% повече хората, които не консумират месо имат по-голям шанс от инсулт. Според учените, това може да се дължи на по-малкото количество витамини, които иначе се набавят от консумацията на месни продукти

„Вегетарианците и веганите имат по-ниски нива на витамини B12 и D, основни аминокиселини и омега-3 мастни киселини“, заявяват учените пред вестник Mirror. Все пак, резултатите показват, че хората, отказали месото, имат по-нисък риск от сърдечни болести.

Учените признават, че все още тези резултати не са окончателни и още изследвания са нужни, за да се докаже напълно тази теория. Те съветват да следите хранителния си режим и да се снабдявате с необходимите хранителни вещества

„Независимо дали ядете месо, или не, най-сигурният начин да се предпазите от сърдечни болести, е като спазвате балансирана диета. Включете в менюто си достатъчно плодове и зеленчуци, варива, ядки и семена“.

Екипът от Оксофордския университет препоръчват на месоядните да намалят приема си на червено или обработено месо до 90 грама на ден.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви