Бургазлията, унищожил 100-год. дюни на к/г „Смокиня“, защото му пречели на гледката, се изправя пред съда на 10.09. Иван Нончев е обвинен в противозаконно унищожаване на природна забележителност.

Припомняме, че случаят с разораните дюни на къмпинг „Смокиня“ нашумя в началото на януари. Това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Нончев и Манол Пазвантов бяха повдигнати обвинения,

че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са „пясъчни дюни в местност Каваците“, от които 821 кв. м „бели дюни“, 337 кв. м „сиви дюни“, а 47 кв. м „зараждащи се дюни“. Унищожените дюни трудно могат да се възстановят по естествен път и то след десетки години.

За целта собственикът на плажа Иван Нончев е заплатил на багериста на Манол Пазвантов от Равадиново 1000 лева за разораването.

За извършеното деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до 3 год. затвор и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten − 7 =