Системи, които се използват неправилно

Преди да стане пълноправен шофьор, човек кара курсове и съответно полага изпит. По време на обучението обаче никой не му обяснява как правилно да използва някои допълнителни системи, които са налични в повечето автомобили.

Дистанционно отключване

Най-разпространената грешка е изключването на алармените системи от разстояние.

Това се случва, когато човек отива към автомобила си и го отключва, преди да е стигнал до него. И съответно прави огромна грешка. Колата трябва да се отключва, когато шофьорът (или някой от спътниците му) е непосредствена близост.

Отваряйки или затваряйки вратата от разстояние, позволява много лесно прехващане на сигнала от дистанционното. Съответно така автомобилът може по-късно да бъде откраднат без никакви проблеми. Много хора имат навика да изключват алармата от 20-ина метра, като не преценяват, че зад колата може да се е скрил крадец. И докато бъдат изминати тези 20 метра, то престъпникът отваря вратата и отмъква нещо ценно от салона.

Ръчна спирачка

Някои водачи, чиито автомобили са с автоматична скоростна кутия, изобщо не проумяват защо им е нужна ръчна спирачка. Та нали колата има режим „Паркинг”. Тя е нужна, тъй като обезопасява именно скоростна кутия. Ако не се сложи ръчната при паркиране под наклон, цялото натоварване за удържането на автомобила пада именно върху механизмите на трансмисията.

В нормални условия скоростната кутия се справя с това натоварване, но ако друго превозно средство се удари в паркирания ви автомобил, то кутията няма да издържи. И ще се наложи да ремонтирате не само каросерията, но и трансмисията.

Експерти посочват правилните действия при паркиране.

Спирате, държите крака си на спирачката, премествате лоста в положение „Паркинг”, дърпате ръчната и едва тогава махате крака си от педала. Така автомобилът ще бъде задържан от ръчната спирачка, а не от скоростната кутия.

Изключване на предната въздушна възглавница

Много собственици на автомобили знаят къде се намира превключвателя, с който се изключва предната въздушна възглавница – най-често е в края на торпедото от страната на пасажера или жабката. За да бъде деактивиран еърбега, трябва да се пъхне нещо в този превключвател. Повечето шофьори пробват с отвертка, но е далеч по-лесно да се използва ключа за запалване, който пасва идеално за тази цел. Ако колата ви е с безключов достъп, то трябва да знаете, че физическият ключ е скрит вътре в устройството.

Предпазен колан

 

При всички автомобили височината на предпазния колан може да се регулира,

но много малко хора са наясно как става това. Всъщност е много просто – натиснете фиксатора и изтеглете ремъка нагоре или надолу. Правилното разположение на предпазния колан е когато той минава през центъра на гърдите.

Автоматично блокиране на вратите

Всички знаят, че в салона има бутон, с който може да бъдат блокирани (и съответно разблокирани) вратите на автомобила. Но не всички са наясно, че ако бутонът бъде задържан за 2 секунди, то се задейства функция за автоматично заключване на вратите при движение. За да бъде изключена тя, трябва да се повтори същото упражнение. Тази е от наличните системи при всички съвременни коли.

Задно огледало

 

Огледалото е от важните системи

При съвременните автомобили огледалото в салона има функция за автоматично затъмняване, чиято цел е да предпази от заслепяване шофьора на движещото се отзад превозно средство. При колите, които не разполагат с тази функция, също има подобна предпазна мярка.

Забелязвали ли сте лостчето в долната част на огледалото? Издърпайте го (или го избутайте) и огледалото ще промени своя ъгъл, като светлината повече няма да попада в очите. После може да дръпнете лостчето обратно и огледалото ще се върне в изходно положение, като няма да ви се наложи да го настройвате отново.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви