Румъния пуска търг за 700 милиона евро (772 милиона долара) за изграждането на нов терминал на международното летище „Анри Коанда“ в Букурещ. Това заяви министърът на транспорта в северната ни съседка Разван Кук, пише сайтът SeeNews.

„Директорът на летището ме информира, че след около три седмици до един месец ще бъде открит търг за проектиране и изграждане на нов терминал на летището „Анри Коанда“ в Букурещ. Поръчката ще бъде на стойност 700 милиона евро“, заяви министърът в интервю за местния сайт DCNews

Инвестицията ще бъде финансирана от фондове на ЕС и от бюджета на Bucharest Airports National Company (CNAB).

По думите на министъра летището, намиращо се на около 16 километра от румънската столица, първоначално е било проектирано да обслужва 7 милиона пътници годишно. В момента то обслужва близо 14 милиона души на година

В момента общо 57 авиокомпании оперират на най-голямото летище в Румъния, превозвайки пътници до повече от 128 дестинации.

През първото тримесечие на 2019 година броят на пътниците на международното летище нарасна с 8,5% на годишна база до почти 3 милиона души. В същото време потокът на самолети се увеличи едва с 3,6%, съобщиха авиооператорът през месец май.

money.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви