София, Варна, Пловдив, Плевен и Бургас са градовете, където се търсят най-много жилища под наем. Според експерти, въпреки че предлагането се увеличава, цените запазват нивата си от миналата година. На пазара се предлагат несъществуващи имоти с цел да се привлече вниманието на купувачите, предупреждава председателят на Национално сдружение “Недвижими имоти” Добромир Ганев. По думите му броят на некоректните компании е близо 10%. Затова той съветва да не търсим оферти, а проверени партньори.

“Най-често срещаната е фалшива оферта. Водят ви на имот, който даже не се отдава под наем. Вие сте принудени да оставите някакъв депозит да го запазите, защото собствениците не са в града. За този депозит не получавате някакъв документ. Човекът, с който сте комуникирали, той се покрива, нямате достъп до него и в един момент се оказва, че сте загубили някаква сума, която може да не е малка,” обяснява Добромир Ганев – председател на НС „Недвижими имоти“.

Статистиката сочи, че за първото шестмесечие на годината се наблюдава ръст на обема от сделки от 3-4% в София. Броят им расте и във Варна и Бургас. Спад има в Русе и Пловдив. Като в града под тепетата се наблюдава намаление с 12 на сто.

“Дългосрочно няма как цените на имотите да падат. Исторически, даже в България да вземем – за последните 15 години цените на имотите са скочили с повече от 70-80% средно. Това е подобен процес като навсякъде в света. Инвестицията в недвижими имоти е най-позната за българите, най-близка до тях”, казва още Добромир Ганев.

“Отложи се един важен фактор, който можеше да повлияе негативно – покачване на лихвите от ЕЦБ и то се отложи най-малко до края на следващата година.”

Темповете на строеж изпреварват обема от сключени сделки, казва Добромир Ганев. И съветва да бъдем особено внимателни при покупката на жилище на зелено.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви