Съединението на България

Бургас ще отбележи годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с поредица от събития. Тържествата започват в 10:30 часа на площад „Атанас Сиреков“. Вижте програмата за празника:

6 СЕПТЕМВРИ (ПЕТЪК)

10:30 часа

Площад „Атанас Сиреков“

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

11:00 часа

Военен клуб – Бургас, ул. „Христо Ботев“ 48

Заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк.

11:30 часа

Площад „Атанас Сиреков“

Празничен концерт с участието на ТА „Атанас Манчев“ при НЧ „Пробуда 1880“ – Бургас

Първата крачка към осъществяване на националния идеал за единение на България е направена в нощта срещу 6 септември 1885 г. Тогава стотици въоръжени хора от Голямо Конаре – днешният град Съединение се отправят към Пловдив.

Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е класически военен преврат.

Извършено е съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация. Така България осъществява част от националните си идеали.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × two =