На 4 септември в Берлинския зоопарк се родиха две бебета панда, чиито имена сега се намесиха в отношенията Германия-Китай.

Берлински вестник анкетира читателите, за да поиска възможни имена за новите малки панди в зоопарка. Най-много читатели посочили имената Хонг и Конг.

Превърналите се в звезди малки панди в Берлинския зоопарк може да са на възраст само няколко дни, но в Германия нарастват призивите да се използват имената на бебетата, за да изпратят съобщение до Китай, свързано с правата на човека в Поднебесната империя.

В. „Тагесшпигел“ анкетира своите читатели тази седмица с искане за предложения за имената на малките мечета – имената Хонг и Конг се очертават като най-популярният резултат.

Читателите също така предложиха имена като „Джошуа Вонг“ и „Агнес Чоу Тин” – имената на лидерите на продемократичните протестни – както и „Тян Тян“ и „Анмън Анмън“ във връзка с клането на площад Тянанмън през 1989 г.

“Може би с тези имена може да успеем да ги задържим”, пише „Тагесшпигел“ , като отбелязва факта, че в Берлинският зоопарк няма да бъде позволено да отглежда зверчетата, тъй като Китай ще ги вземе обратно, след като вече не се нуждаят от майка си.

Германският таблоид “Билд“ пък заяви, че призовава малките Хонг и Конг да застанат с продемократичните протестиращи и „защото бруталните политики на Китай се крият зад тези бебета панди“.

“Пандите са неволни инструменти на Китай да печелят сърцата и умовете на западните граждани и да ги заслепят за престъпленията му”, пише в таблоида.

Самият Вонг каза пред „Билд“ в четвъртък, че се надява Берлинският зоопарк да назове двете панди „Демокрация и Свобода“.

“Германия може да изпрати ясен сигнал до Китай”, заяви лидерът на протеста.

Дебатът за връзките на Берлин с Пекин идва, когато канцлерът Ангела Меркел започва трудна обиколка в Китай в петък, където тя ще трябва да извърви фина линия между призоваването на Пекин за нарушенията на правата му на човека, като същевременно настоява за тесни икономически връзки.

 

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви