Времето за промяна изтича. Както изтичат младите българи зад граница, така както гаснат българските села и оставените на произвола български пенсионери. Моят призив към парламента е да се концентрират усилия за важните за бъдещето решения. Ако това не се случи, или апатията ще ни завладее, или улицата ще помете статуквото. Всеки, който работи за благоденствието на българския народ ще има съюзник в мое лице. С този призив президентът Румен Радев се обърна към народните представители от парламентарната трибуна. Държавният глава говори пред парламента по повод първия ден от новата парламента сесия. В словото си той отново предупреди за това, че устоите на демокрацията в България са подкопани, за това, че властта е бетонирана в малка група хора, за безконтролната корупция и ширещата се неграмотност. Поиска от Народното събрание отговорност, контрол над изпълнителната власт, прозрачен законотворчески процес и най-вече – работа в името на България и нейния просперитет. Румен Радев направи конкретни предложения за законодателни промени в много сфери. Повечето от тях са свързани с възможности, които да позволят активно гражданско участие в управлението на страната и граждански контрол над изпълнителната власт. Връщане към лостовете на пряката демокрация, безкомпромисна борба с корупцията по високите етажи и образованието като основен национален приоритет са друга акцент от изказването на президента. Той лансира идеята българи с двойно гражданство, които живеят в европейски държави или други развити демокрации, да могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент и народни представители.

Радев започна обръщението си с предупреждение: България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората! Липсват прозрачност, отчетност и отговорност. Властта е отнета от народа и е концентрирана в тесен кръг хора, който бетонира своята безконтролна власт. При такава формула няма развитите – има бедност и корупция, е тежката оценка на президента. Той бе категоричен, че е нужна промяна, която да засили гражданското участие, да направи институциите по прозрачни и отчетливи, да разгърне инициативата на гражданите за участие в обществения живот. За да се случи това, продължи Румен Радев, ни е нужна силна държава, с ясни правила и ред. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или една политическа партия, смята държавният глава. Затова той се обърна към депутатите и обясни, че именно в това е ролята на българския парламент – като изразител на волята на народа, като орган, призван да контролира изпълнителната власт.

Каквито и спасителни икономически и социални модели да се прилагат, те няма да постигнат своята цел, докато не се промени начинът на упражняване на властта в България, предупреди още държавният глава. Той подчерта, че очаква от депутатите ускорен дебат по важни въпроси в това направление. Не може да има ефективно управление на държавата, а оттам и просперитет, ако няма държавен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малкото в Европа, което не следва управленска програма, одобрена от Народното събрание след публичен дебат, обърна се към мнозинството Румен Радев. Той допълни, че отклоненията от тази програма също би следвало да се дебатират в парламента, както и да се представя ежегоден отчет за свършеното от правителството. Това обаче не се случва и затова президентът смята, че имаме нужда от разпоредба, която да задължава премиера да се явява поне веднъж месечно в пленарна зала, за да дава отчет. Защото, продължи Радев, отказът от контрол е отстъп от демократичността. А връщането му ще бъде стъпка към демократичните практики.

Убеден съм, че българският парламент трябва да пресече порочната практика на безконтролното харчене на излишъка на бюджета, както и разпределянето му без санкция на парламента, продължи с анализа си Румен Радев. Той бе категоричен, че този подход е в разрез с добрите практики и генерира условия за корупция. Всяко правителство трябва да има свобода да се разпорежда с бюджета, но в определени рамки и парламентът е този, който трябва да контролира, допълни президентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

seventeen − 5 =