Влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната ни гарантира повече инвестиции. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов след срещата му с председателя на Групата на ХСС Александер Добриндт.

Министър-председателят е в Берлин за заседанието на ХСС в Бундестага. „За немските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции“, каза Борисов. Той поясни, че води със себе си финансовия министър Владислав Горанов, за да обяснят на немските партньори какво сме свършили до тук, като изтъкна, че са приключили и стрес тестовете на родните банки.

Относно присъединяването ни в Шенген, Борисов даде да се разбере, че в момента не е изгодно за страната да става част от безвизовото пространство.

Той изтъкна, че в момента ползваме шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика и имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. Наред с това споразумението със съседна Турция работило и нямаме мигрантски натиск от границата с Турция. За сметка на това обаче на ден връщаме на Гърция по 100 – 150 мигранти.

Борисов даде да се разбере, че ако днес станем член на Шенген, всички тези мигранти утре ще напълнят и наводнят България. „Имаме една хубава поговорка: Всяко зло за добро. Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приветствам влизан в Шенген“.

На свой ред Добриндт изтъкна,че не може да даде график за решаването на тези въпроси, но изтъкна, че Германия има позитивно отношение относно положителното финансово развитие на страната ни и правовата държава. Регистрира се забележителен напредък и ние го отчитаме, бе категоричен Добриндт.

Преди това Добриндт изтъкна добрите икономически отношения между България и Германия, особено в сферата на автомобилната промишленост и се надява все повече немски фирми да инвестират у нас. Той ни похвали за успешното финансово развитие, икономическия растеж, който допринася за влизането на жизнения стандарт. Останал е впечатлен, че Германия внася повече продукция от България, отколкото изнася за страната ни. Добриндт ни похвали и за опазването на границата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви