Румънската газопреносна компания Transgaz и румънското независимо нефтено и газово дружество Black Sea Oil & Gas подписаха споразумение за изграждане на газопровод с дължина от 24,37 километра, който ще подава газ от черноморските находища в системата на страната. Това информираха от Министерството на икономиката на северната ни съседка в петък, пише SeeNews.

Споразумението предвижда изграждането на газопровод по линията Корбу – Коджалак – Гредина. Тръбата ще доставя газ в румънската Национална преносна система (NTS) по Проекта а развитие на природния газ „Мидия“ (Natural Gas Development Project – MGD Project)

Прогнозата е газопроводът да бъде готов и да започне да функционира до 2021 година.

„Този ​​проект ще покрие 10% от годишните нужди на Румъния от природен газ. Споразумението идва като резултат от инвестиция, която досега възлиза на 200 милиона долара, а още 400 милиона долара предстои да бъдат вложени от Black Sea Oil & Gas до завършването на строителството“, каза министърът на икономиката Николае Бадалау

Проектът MGD се състои от 5 морски кладенци за добив – 4 наземни кладенеца в полето „Ана“ и 1 воден такъв при находището „Дойна“.

Целият проект предвижда 126-километров газопровод да свързва кладенците в полето „Ана“ с брега, както и с новата наземна инсталация за пречистване на газ в Корбу, окръг Констанца

Капацитетът на проекта е 1 милиард кубически метра годишно, което представлява 10% от газа в газопреносната система на страната.

Дружеството Black Sea Oil & Gas, което е собственост на Carlyle International Energy Partners и Европейската банка за възстановяване и развитие, е независима и базирана в Румъния нефтена и газова компания, насочена към проучване и разработване на конвенционални нефтени и газови ресурси.

money.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви