Карл Лагерфелд е един от най-известните модни дизайнери. Роден е през 1933 година в Хамбург, но самият той твърди, че е роден 5 години по-късно. Независимо, че вестник публикува копие от кръщелното му свидетелство, където ясно е показана датата му на раждане, Лагерфелд празува през 2008 година своя 70-и рожден ден.

През 1959 година започва своята свободна практика като дизайнер и изпълнява проекти за известни марки като Krizia, Charles Jourdan и Valentino. През 1965 година, Лагерфелд напуска Париж, разочарован от света на висшата мода. Мести в Италия, където се записва да учи изкуства. Все пак, страстта към дрехите отново връщат дизайнера към модния бранш и през 1968-а става консултант по дизайн във Fendi

През 70-те години името му вече започва да набира популярност, когато е избран да изработи колекциите пред-а-порте за марката Chloe. Няколко години по-късно Лагерфелд се озовава в екипа на Chanel, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на модата. Той успява да върне марката под светлината на прожекторите, въпреки огромните критики и съмнения от страна на критиците.

Лагерфелд комбинира строгия стил на Коко Шанел със съвременните тенденции, което отвежда Chanel на модния връх през 80-те и 90-те години на миналия век. През 1997 година списание Vogue обявява дизайнера за „несравним интепретатор на настроението на момента“

За съжаление, на 19 февруари тази година, Карл Лагерфелд почина в Париж. Модният бизнес се сбогува с него с прощални ревюта и множество послания, описващи невероятната му работа и неизмеримия му талант. Сега, Louis Vuitton ще преименува една от големите си модни награди за млади дизайнери.

На 4 септември ще се състои събитие, на което наградата „Млад моден дизайенр“ ще бъде преименуван на „Карл Лагерфелд“. Вицепрезидентът на компанията Делфи Арнолт сподели пред Independent, че Лагерфелд е част от наградата още от нейното създаване. „Той й беше напълно отдаден още от първия ден, вдъхновявайки ни със своя ентусиазъм и енергия. Споделяше ги културата и страстта си към модата с другите членове на журито и кандидатите. Всички ценим тези прекрасни моменти“

Лагерфелд е бил част от съдийската комисия на наградата още от създаването й през 2014-а. Условията за кандидатстване са много строги. Желаещите трябва да са под 40 години и да са създали или продали поне 2 мъжки или женски колекции, за да получат наградата от 150 хил. долара, както и една година стажантска програма в Luis Vuitton.

Само тази година, участниците в конкурса са близо 1700 души от 100 държави. В журито са още креативният директор на Dior Мариа Грация Чури, Марк Джейкъбс, креативният директор на Givenchy Клер Уайгт Келър и, разбира се, представители на Louis Vuitton.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × 3 =