Вече 32 години световният рекорд в скока на височина остава притежание на българката Стефка Костадинова.

На 30 август 1987 г. по време на шампионата на планетата в Рим, Костадинова прелетя над 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната лекоатлетка, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече цели 32 години.

Стефка Костадинова отдавна е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.

„Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България. За да стигна до него, ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт. 32 години не са малко. През 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго„, коментира Костадинова пред bgolympic.org.

„Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък“, заяви още Стефка Костадинова по повод годишнината от поставянето на световния рекорд в скока на височина при жените.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four × five =