На този ден Православната църква чества ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българската православна църква – пренасяне на мощите на Св. Александър Невски.

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики.

Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал:

“В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!” И философът веднага онемял.

Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра. Св. новомъченик Анастасий Струмишки Св. новомъченик Анастасий Струмишки Спас (Анастасий) бил роден около 1774 г. в село Радовиш (дн. Радовищ), Струмишка епархия, в Македония.

За друго едно чудо – внезапната смърт на Арий вследствие на молитвата на св. Александър – сведетелства неговия съвременник св. Атанасий Александрийски

в писмото си до епископ Серапион. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва.

Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение.

Но патриархът бил строг ревнител на истината. Той виждал неправдата и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля. Изпаднал в мъчително недоумение, Александър от все душа се обърнал към Бога и с пламенна молитва, щото сам Господ по каквито пътища знае, да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият нейн враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм.

По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял.

Всички били поразени от внезапната смърт на еретика и то в минутата, когато той вече тържествувал от своя кощунствен успех. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Имен ден днес празнуват АЛЕГ, АЛЕК, АЛЕКО, АЛЕКС, АЛЕКСАНА, АЛЕКСАНДРА, АЛЕКСАНДРИНА, АЛЕКСАНДРИЯ, АЛЕКСАНДЪР, АЛЕКСЕЙ, АЛЕКСЕНИЯ, АЛЕКСЕНКА, АЛЕКСЕЯ, АЛЕКСИ, АЛЕКСА, АЛЕКСИНА, АЛЕКСИЯ, САША, САШО, САШКА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви