Глобата, наложена на НАП от Комисията за защита на личните данни, възлиза на 5.1 млн. лв.

Това съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов /снимката долу/.

Когато се определя една глоба, тя трябва да се индивидуализира. Трябва да се преценят всички установени факти и изяснени обстоятелства. В конкретния случай ние взехме предвид отговорното поведение на агенцията след действията, които се случиха по кражба на тази информация от базата им данни. За мен това е кражба, независимо от начина, по който се случи, каза Караджов.

НАП е трябвало да направи повече, отколкото са правили до момента на кражбата на информация и затова са санкционирани. Агенцията съдейства максимално, за да може в кратък срок да се извърши проверката, обясни Караджов.

За 4.1 млн. български граждани има изтекла информация и за още 2 млн., които не са живи.

„Повече от това няма да бъде наложено на приходната агенция, нито на банката, тъй като причината за самото нарушение е едно и също. Освен това сме установили всички физически лица, които са пострадали чрез този теч на информация и няма други страни и друга първопричина за извършеното нарушение”, поясни председателят на Комисията за защита на личните данни.

Бел. ред. Добре известно е, че НАП не придобива средства по никакъв друг начин освен от данъците ни. Затова не бива да се подвеждаме, че с глобата се наказват недобросъвестни или некомпетентни чиновници.

Наказаните сме всички ние!

Защото ще платим от джоба си за грешките, нехайството или некомпетентността на тези, които сме назначили да събират и пазят парите ни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × five =