„Към момента са задържани 7 лица, включително директорът на областната дирекция, един началник на отдел, инспектори и специалисти от областната дирекция на БАБХ-Бургас Определено обвиненията ще са за участие организирана престъпна група, занимавала се със събиране на такса „спокойствие“ от ресторанти и фирми за бързо хранене, вероятно ще се съберат доказателства за вторични престъпления“, заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Доказателствата по досъдебното производство са в две основни направления: „престъпна матрица“, съществуваща и в Агенция „Митници“, в НАП и сред служители на МВР за т.нар. „такса спокойствие“, за да не изпълнят служебните си задължения, поясни Гешев. Той поясни, че второто направление е свързано с това, че неофициално част от ръководството на БАБХ-Бургас стои зад фирма, чиято дейност е сключване на договори с ресторанти, заведения за бързо хранене, които имат законови задължения за изкупуване на отпадък с хранителен произход. И са сключвани фиктивни договори без въобще да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са „мотивирали по правилния начин“ различни дребни и средни бизнесмени на територията на област Бургас да сключват такива фиктивни договори, без фирмата да има технолочигна възможност за унищожаване на тези отпадъци“, уточни зам.-главният прокурор.

 

Той каза още , че тази акция няма нищо общо с изтеклата преди около месец информация за незаконно загробване в бургаско на домашни прасета, болни от чума. По този случай се извършва отделна проверка от Специализираната прокуратура.

„Това, което мога да допълня към този момент, че по оперативни данни, част от ръководството на БАБХ-Бургас неофициално, без да е част от управителните органи, стои зад една една фирма и това ръководство, и служители на областното ръководство на агенцията са „мотивирали“ представители на средния и дребния бизнес – ресторанти, заведения и какво ли още не да сключат фиктивни договори с тази фирма с дейност унищожаване на животински отпадъци. Към този момент оперативните данни са, че фирмата няма потенциал да осъществява тази дейност. По същество това е форма на рекет – заплащане без да се извършва някаква услуга, с което са принуждавани представители на дребния и среден бизнес в Бургас„, подчерта Иван Гешев.

От изявлението на зам.-главния прокурор стана ясно още, че по случая с рекетьорите от БАБХ спец органите работят от една година.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви