Най-малко 710 000 души в Югозападна Япония получиха от местните власти препоръка да напуснат домовете си и да се преместят в евакуационни центрове заради силните дъждове, обхванали региона, съобщи японската телевизия, цитирана от ТАСС.

Препоръката се отнася за жителите на три префектури – Нагасаки, Сага и Фукуока – където в редица райони възникна заплаха от преливане на реки и свлачища. Евакуационните центрове са организирани в административни сгради и училища

Според прогнозите на синоптиците в течение на днешния ден над Югозападна Япония ще се изсипе огромно количество дъжд. Най-тежка към момента е ситуацията в Сага, където улиците на някои градове са под вода. Тази сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато е бил зад волана.

Силните дъждове нарушиха и транспортните връзки. В Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица направления, затворени са и магистрални участъци

Метеорологичната служба на Япония заяви, че в някои райони на северната част на остров Кюшу валят поройни дъждове, каквито има веднъж на няколко десетилетия, отбелязва БТА.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × five =