Министерство на отбраната продава апетитни имоти по Южното Черноморие

0
230

Министерството на отбраната обяви за продажба апетитни имоти по Южното Черноморие. Те са бивши военни поделения с отпаднала необходимост и се намират на първа линия до морето, съобщава БНР.

Срещу действията на МО остро реагираха кметовете на Поморие и Черноморец – Иван Алексиев и Добри Добрев. Жители на Черноморец пък твърдят, че земите на бившите военни поделения са частни и възстановени на собствениците им от Областната дирекция „Земеделие и гори“ в Бургас.

В Поморие изоставените казарми в местността Кротирия се намират на площ от 56 декара. Те са включени в изготвения градоустройствен план, а идеята е крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк.

В писмо до Министерството на отбраната Община Поморие отново настоява бившето военно поделение да ѝ бъде безвъзмездно предоставено за превръщането му в градски крайморски парк. Ако искането не бъде уважено, Общината ще оспорва по съдебен ред предстоящия публичен търг за продажба на имота, категоричен е кметът Иван Алексиев.

Военните поделения в местностите Червенка, Акра и Таласакра край Черноморец се намират на частни земеделски земи. 375 дка е площта на военния имот в местността Акра, 173 дека е на полуостров Червенка и 114 дка в местността Таласакра. Близо 150 са наследниците на тези земи, които твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им.

Още две общини през годините са искали военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, но така и до конкретни действия и процедури не се е стигнало. А дали сега тези златни имоти ще попаднат в ръцете на инвеститори, предстои да разберем, жителите на Черноморец няма да се откажат от наследството си, каза кметът на Черноморец Добри Добрев.

BurgasNews припомня, че вчера омбудсманът Мая Манолова се срещна с граждани, които я сезираха за съмнение за застрояване на защитени територии в местността „Герени“, гр. Созопол, в близост до плаж „Златна рибка“.

Става въпрос за продажба на имот, частна държавна собственост на Министерството на отбраната, с размер около 20 дка, който се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни.

Те настояват тръжната процедура да бъде прекратена. Става въпрос за имоти, които са на апетитни места и природата е запазена в автентичния си вид, заяви Манолова. Проверката й показва, че имотът попада в обхвата на плаж Градина. Тя иска МО да спре този търг.

След тази среща МО съобщи, че може да преосмисли за продажбата на този имот.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here