Коспая - република като топографска грешка

В северната част на Умбрия, Италия, се намира едно малко селце, наречено Коспая. В продължение на четири века, това селце с територия от малко над 3 кв.км. е било независима република. Република без правителство, без закони, без данъци.

Тази особена политическа ситуация възниква по времето на Ренесанса, което прави нещата още по-забележителни. По това време, Италия е била миш-маш от папски владения, семейни имоти и чужди кралства, вплетени в дребни вендета и търговски вражди. Територия без владетел и закони е нещо нечувано.

Как започва всичко

Всичко започва през 1431 г., когато папа Евгений IV, закъсал за пари, тегли заем от 25 хиляди златни флорини от херцога на Флоренция, който управлява в съседство. Девет години по-късно, неспособен да върне заетите пари, папата предлага в замяна градът Борго Сан Сеполкро и неговия окръг в северните папски владения.

И двете страни се споразумяват, че новата граница ще следва курса на малка река, наречена „Рио“, на горен Тибър. Тук се надига един проблем – „Рио“ е доста често срещано име на река. На латински, „Рио“ буквално означава „река“. В цяла Италия има стотици малки потоци, наречени Рио, а в този конкретен район се случва да има два потока, които текат на само половин километър един от друг.

Топографите, наети от папата и херцога, не са били наясно с това, вероятно защото този регион им е бил чужд. Поради тази причина, те очертават границите по най-близката река Рио, без да знаят, че правят грешка. В резултат на това, едно мъничко парче земя, което се намира между двете реки, остава извън юрисдикцията на папата и на Република Флоренция. На тази земя се намира село Коспая.

Селяните от Коспая веднага грабват тази възможност и обявяват селото си за независима република. Това определено засрамва топографите, но поради някаква причина, нито папата, нито херцогът решават да предприемат нещо по въпроса и оставят нещата така. За бездействието на двете страни съществуват само теории, но няма официална информация.

Република Коспая

Коспая придобива независимост през 1440 г. Вместо да създадат правителство, закони, армия и т.н., хората решават да се занимават изцяло само със селско стопанство. Те не плащали данъци, а продуктите си продавали на съседните държави без такси.

Републиката забелязва, че богатството им нараства, след като тютюнът става достъпен в средата на 16 век. Тогава се е смятало, че тютюнът притежава лечебни свойства и се е препоръчвал за лек на почти всичко. По-късно, европейците откриват и пушенето на тютюн за забавление и отпускане.

Църквата се опитва всячески да забрани тютюнопушенето, като заплашва да отлъчи всеки, който бива хванат да употребява тютюн.

Поради тази причина, отглеждането на тютюн става доста трудно в Италия, освен на едно място – в Република Коспая. Тя е извън юрисдикцията на папата и не спазва никакви правила и закони.

Съвсем скоро, Коспая става център за отглеждане на тютюн в Тоскана.

Новината за уникалния статут на Коспая се разпространява бързо и започва да привлича повече търговци на тютюн. От безобидно малко селце, Коспая се превръща в леговище на нечестни търговци, които избягват данъци върху всичко – текстил, хранителни стоки, тютюн…

Именно корупцията върху свободата и злоупотребата с икономическата свобода унищожава републиката.

През 1826 г., след 386 години анархия, папата и Великият херцог на Тоскана нахлуват в Република Коспая и разделят територията помежду си.

Хората от Коспая губят свободата си,

но не всичко завършва зле.

Коспая получава лиценз, с който да продължи да отглежда тютюн, ограничен до половин милион растения годишно. Това е повече от достатъчно, за да се поддържа икономиката на стоте домакинства, които живеят там.

В днешно време, Коспая е едно забравено кътче на Умбрия. Единствените улики за интересната му история са един жълт знак на пътя, който гласи „Бивша Република Коспая“, и надпис над вратата на църквата, който гласи „Силна и вечна свобода“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви