Паднаха всички въпросителни около акцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата в БАБХ-Бургас – има или не арестувани, сред задържаните ли е д-р Митев – шеф на местната структура?

Докато местните медии и кореспондентите на националните висяха 6 часа, за да разберат отговорите на тези въпроси и се доверяваха на лъжите на адвокати на лица от Агенцията, включително и този на д-р Митев, че няма арестувани, то в София пред БНТ  зам.-главният прокурор Иван Гешев разби на пух и прах изречените лъжи и всякакви предположения. Инаетресното в случая е, че той уж трябваше да обяви това, пристигайки извънредно в Бургас. За по-лесно обаче го направи в София, оставяйки  десетките медии да гадаят за действията на службите като врачки.

Спецслужбите задържаха шефа на областната дирекция за безопасност на храните в Бургас и шестима негови подчинени. За „По света и у нас“ заместник-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се разследва дейност на организирана престъпна група, занимавала се със събиране на „такса спокойствие“.

Директорът на Областната дирекция на Агенцията по храните заедно с един от началниците на отделите и петима инспектори са събирали „такса спокойствие“ от заведенията по Южното черноморско крайбрежие, срещу която или не са правили необходимите проверки, или те са били формални.

В тази такса се е включвала и услугата предупреждения за проверки, които се правят централизирано от Агенцията за безопасност на храните.

Разследва се и още една линия – че част от ръководството на агенцията чрез подставени лица е било собственик на фирма, която се занимава с обезвреждане на хранителни отпадъци от животински произход и са принуждавали собственици на заведения и магазини да ползват услугите на тази фирма.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: И са сключвани едни фиктивни договори, без да се извършва дейност, като служителите на Областната дирекция са мотивирали по „правилния“ начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на област Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има въобще технологична възможност за унищожаване на тези отпадъци.

Шефът на бургаската агенция д-р Георги Митев/на снимката/ е общински съветник и председател на Постоянната комисия по екология в ОбС. Д-р Митев е и областен председател на СДС-Бургас от 2017 год.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви