Бразилия отхвърли предложението на страните от Г-7 за финансова помощ при борбата с пожарите в Амазония.

Това коментира началникът на кабинета на президента Жаир Болсонаро – Оникс Лорензони, който освен това препоръча на френския президент Еманюел Макрон да се грижи за „своя дом и своите колонии“

Именно Макрон съобщи в понеделник, 26 август, че страните от Г-7 предлагат 20 милиона долара помощ на Бразилия, за да овладее пожарите в Амазония. По план повече от парите от най-развитите икономики трябваше да бъдат използвани, за да бъдат изпратени на място летателни машини, които да се борят с огъня от въздуха.

Макар американският президент Доналд Тръмп да не присъстваше на срещата, Макрон коментира, че той подкрепя инициативата

По думите на Лорензони бразилските власти оценяват предложението, но може би „тези ресурси ще са по-подходящи за повторното залесяване на Европа“. Началникът на кабинета на Болсонаро също така посочи, че френският президент не е успял да избегне „един лесен за предсказване пожар в църква“, с което визира случилото се с катедралата „Света Богородица“ в Париж.

Въпреки че отказва офертата на Г-7, Бразилия вече получи помощ от други държави като Чили и Еквадор

По думите на министъра на отбраната Фернандо Азеведо e Силва пожарите в Амазония вече са „под контрол“ след разполагането на над 2500 войници в засегнатите региони и благодарение на валежите на места.

Според министъра ситуацията е била „леко преувеличена“ и през последните години е имало и по-сериозни проблеми с пожарите в огромния пояс от екваториални гори.

webcafe.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви