Пожарите в горите на Амазония продължават вече втора седмица. Бедствието унищожава „белите дробове“ на Земята и много учени започнаха да се притесняват дали планетата ще може да се възстанови от трагедията. Стотици огнеборци се борят с огъня, но той продължава да се разраства.

В социалните мрежи започнаха да се събират средства, за да се подпомогне операцията по спасяването на дърветата. Множество известни личности също изразиха притеснението си за случващото се в Амазония и призоваха към опазване на околната среда и борба с глобалното затопляне

Един от най-ярките природозащитници – Леонардо ди Каприо, вече действа по въпроса. Той и фондацията Earth Alliance дариха 5 млн. долара за справянето с пожарите. Освен актьорът, там в организацията участва и съпругата на починалия Стив Джобс.

Средствата ще бъдат дарени на местни общности и партньори, които се опитват да спрат бедствието с всички средства. Според сайта на организацията, повече от 72 хил пожара се случва на територията на Амазония, което е с близо 30 хил. повече от миналата година. Експерите смятат, че това се дължи на обезслесяването, свързано с отглеждане на добитък. Някои от фермерите нарочно палят горите, за да освободят място за животните си

Фондът на Леонардо ди Каприо е създаден през 1998 година. Досега той е събрал близо 100 млн. долара за каузи, борещи се за опазването на околната среда. Актьорът и организацияята му обединиха сили с Earh Alliance преди месец. На сайта на фондацията всеки може да дари средства за борбата с пожарите в Амазония.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви