Община Бургас може да внедри система, която да проследява дали сред служителите на администрацията има признаци на корупционно поведение. Това каза по време на онлайн студиото „Избери посока на Бургас” с тема „Сигурност” лидерът на „Движение България на гражданите” Димитър Делчев.

„Ако се окаже, че в определен отдел един и същ служител се бави прекалено много с обработката на преписки, то това е проблем и означава червен флаг. После се оказва, че друг служител в определено време винаги е в отпуска, когато трябва да се взимат решения – също червен флаг. Така системата преценява къде има потенциал за корупционно поведение. Всички кметове желаят да знаят, когато има дребна корупция с общините им”, подчерта Делчев

Лидерът на ДБГ отбеляза обаче, че голямата корупция всъщност била в обществената поръчки. Поставянето на видеонаблюдение и приемането на анонимни сигнали, каквато е и практиката, предложена от Европейската комисия, можели да помогнат в борбата срещу нечистите сделки.

Делчев бе категоричен, че именно корупцията изяжда качеството на живот на хората в България

„Корупцията изяжда пътищата, затова правим постоянно ремонти на нови участъци, изяжда природата, защото някой е дал пари под масата, за да си построи хотел на пясъка. Корупцията е враг на хората и обществото трябва да има крайна търпимост към нея”, заключи Димитър Делчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви