Хиляди родолюбци ще изкачат днес връх Шипка, за да отбележат

142 години от героичните боеве в края на август 1877 г.

В историята и за поколенията те остават като Шипченската епопея, защото на практика решават победния изход на Руско-турската война и края на пет вековното турско робство.

Традиционните тържества, посветени на Шипченска епопея и 85 години от откриването на Паметника на свободата, са под патронажа на президента Румен Радев. Тази година домакини са областните и общински институции в Габрово и националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Празничните събития започнаха още вчера с традиционното скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата. След това участниците и техните поддръжници проведоха една вдъхновяваща среща „Бъди на Върха!“, с основателя на сайта УЧА.СЕ Дарин Маджаров.

Начало на празничната програма в съботния ден е панихида в памет на загиналите герои на Шипка в православния храм „Рождество Христово“ в град Шипка.

Точно на обяд Национална гвардейска част ще посрещне държавния глава пред паметника на Свободата. Слово за подвига и саможертвата на защитниците на Шипка ще произнесе президентът Румен Радев.

След това хилядите родолюбци ще проследят традиционната възстановка на национално дружество „Традиция“ боевете на Шипка.

Домакините от Габрово обещават и много забавления за има за малки и големи като на оистински празник – автентични военни палатки на руските воини и българските опълченци, филми, тур из историческия прак с гид, състезание с хвърчила и др.

Общините в Стара Загора, Габрово и Казанлък организират безплатен транспорт до върха за тържествата на Шипка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 − two =