Плаж „Каваци“, на който вчера парашут с двама души се откъсна от теглещата ги моторна лодка, е проверяван от Комисията за защита на потребителите, включително и през този летен сезон.

Припомняме, че вчера майка и син преживяха кошмарен полет с атракционен парашут /парасейлинг/, кацайки на дърво. Излитането и кацането при парасейлинга стават от и на борда на паракрафт (специализиран плавателен съд). Полетът се прави с помощта на парашут, който може да се издигне до 150 метра височина.

Установено е, че е налице цялата изискуема по закон предварителна информация за цените и правилата, при които се предоставят тези услуги.

По отношение безопасността компетенциите са на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Шефът на КЗП Димитър Маргаритов коментира следното: „Би трябвало всички условия за ползването на тази услуга да са представени на вниманието на потребителите – цената, правилата за безопасно ползване. Доколкото виждам, в конкретния случай проблемът е свързан с това, че човекът, който е оторизиран да управлява лодката, не е преценил достатъчно добре какви са конкретните атмосферни условия, които могат да се сменят всяка минута.”

Апелът към търговците е да се съобразят с метеорологичните условия с оглед осигуряване безопасността на клиентите при ползването на услугите от такъв тип, а самите туристи да не поемат излишни рискове за доза адреналин.

При аквапарковете също трябва да има информация, за наличието на която при своите съпътстващи проверки Комисията за защита на потребителите следи – че за някои съоръжения са необходими възглавници за спускане, че трябва да се изчака определен интервал от време до тръгването на следващия човек и т.н., добавя Маргаритов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 − 8 =