Танчо Тенев влезе в историята на българския спорт и получи световно признание, ставайки на 91 години първият нашенец със световни титли в два спорта в рамките на един шампионат. Направи го в плуването и в скоковете във вода на планетарното първенство за ветерани в южнокорейския град Гуанджу.

На възраст недостижима за повечето българи, старецът с младежки дух и сърце триумфира на 50 м св. стил в групата група 90-94 г., финиширайки да 1:20,40 мин.

Бургазлията, състезаващ се за София Мастърс, се позлати и на 5 м кула в скоковете във вода.

На 50 м гръб е световен вицешампион (1:28,74), както и на 1 м трамплин. За скоковете бе трениран от Георги Чобанов.

Танчо Тенев участва и в три щафетите, имайки принос за две четвърти и едно шесто място. Беше заявен и за стотаци.

Роденият през 1928 година полковник е единственият по рода си 26-тобоец. Плаче за „Гинес“. Бившият физкултурен организатор от армията, понастоящем отговорник на пенсионерската група в София, е майстор на спортната гимнастика, в леката атлетика, плуването (съответно в маратоните), всички видове стрелба – с огнестрелно оръжие и лък (бил е началник по бойна подготовка). Има титли и отличия в акробатиката, бокса, борбата класически стил, вдигането на тежести.

На 70 години взема акъла на сеирджиите, скачайки с главата надолу от Моста под Казиното на бургаски плаж по повод Седмицата на морето.

Тренирал е и скокове във вода, съчетавайки отличната си подготовка на гимнастик и плувец. На Стария мост, построен от железопътни релси, постига повечето си победи, най-вече от градски състезания.

bgswim.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви