За каква кола мечтаят германците?

Интересно проучване сред германските собственици на автомобили проведе веригата местни бензиностанции Aral. Респондентите бяха помолени да разкажат за мечтания автомобил, който биха искали да закупят в следващите 18 месеца. Резултатите от анкетата са публикувани в новия доклад на Trends beim Autokauf 2019. Той изследва около 40 различни аспекта, свързани с предпочитанията на германските автомобилисти.

Според проучването, около 35% от анкетираните смятат да сменят колата си в посочения период. Тази цифра е спаднала с 6% в сравнение с анкетата от 2017 г. Основната причина за това е намалелият интерес към автомобилите от страна на жените и рязкото увеличение в търсенето на употребявани коли на фона на отслабващия интерес към новите.

Моделите на BMW имат най-големи шансове за покупка в Германия – 14% от анкетираните смятат да придобият кола на баварския бранд. На второ и трето място са Audi и Mercedes с показатели съответно 12 и 10%. Следват Volkswagen (9%), японски и корейски марки (съответно 8 и 5%). Френски модели, Opel, Ford и Skoda печелят 4% от гласовете, а италиански марки и Dacia – по 3%.

Двигателят, според мнозинството от анкетираните немци, в мечтаната кола трябва да бъде бензинов. Хибридното задвижване заема второ място. Хибридите са особено популярни при по-възрастните германци, които преди са използвали дизелови двигатели. Интересът към изцяло електрическите превозни средства в страната все още е много нисък. Търсенето на автомобили, работещи на газ, пък се срина изцяло.

Предпочитанията за цвят при избора на автомобил пък са се променили.

Популярността на черния продължава да расте – този цвят е избор за всеки трети германец. Антрацитеният вече заема второ място, е сребърният – третият. Следват бяло, синьо, сиво и червено.

За най-добрия тип каросерия германците определят комбито. Малко след него се нареждат всъдеходите и кросоувърите, както и бързо губещия популярност седан. Мечтаната кола според германците трябва да включва климатик, електрически прозорци, странични въздушни възглавници, радио с USB, AUX и Bluetooth конектори, както и отопляеми седалки.

Според резултатите от проучването Aral състави портрета на потенциалния автомобил, който „трябва да се движи по немските пътища след няколко години. Това е черен кросоувър със задно предаване, марка BMW, черен на цвят, с бензинов двигател, без панорамен покрив, на цена от 31 000 евро и купен изцяло със собствени средства, тоест не с кредит от банка или друга финансова институция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 − twelve =