Повечето от нас, на които се е налагало да търсим жилище под наем, се сблъскваме с проблема с циркулирането на фалшиви обяви в интернет пространството. Търсейки идеалния за нас имот на добра цена, неволно влизаме в схемата на некоректно работещите агенции, разказват от imoti.net.

Практиката с публикуването на нереални обяви не е ново явление на българския пазар. Стремейки се да привлекат максимален брой потенциални клиенти, част от брокерите прибягват до публикуване на обяви за несъществуващи имоти.

Как обаче да различим реалните от нереалните оферти?

Снимките със съмнителна достоверност са основен белег на нереалните обяви. „Виждаш една оферта без снимка или с една единствена чудесна снимка, обработена с фотошоп. Професионалистът би поставил реални, а не подвеждащи „красиви“ снимки“ , според Катанска. Жулиета Новоселска от голяма агенция е на същото мнение. „Обикновено в този тип обяви няма снимки, или те са с много лошо качество и не показват нищо съществено от имота.“

Следващият белег, на който трябва да се обърне внимание, е описанието на имота.

„Описание от 2-3 елементарни безлични изречения или пък със суперлативи – всичко от прекрасно по-прекрасно. Такава оферта би ме провокирала към размисъл. Ако обектът съществува и брокерът го е виждал, то той в описанието би споделил личното си професионално впечатление, би изтъкнал значимото, същественото, важното за имота, това, което ще интересува клиента.“, казва брокерът Катанска.

Да приемем обаче, че сме се спрели на конкретен имот, снимките към него изглеждат реални, по описание отговаря на нашето търсене ( дори повече от желаното) и се опитваме да се свържем с брокера, предлагащ имота.

Какво се случва, когато всъщност обявата е нереална?

„На изписаните телефони или никой не отговаря, или отговорът в слушалката е, че имотът току що е отдаден и предлагат друго жилище, което като локация, състояние и цена не отговаря на публикуваното.“, казва брокерът Антония Мангърова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви