Съветска кола върху американско вино!

0
45
Съветска кола на американско вино

Върху етикетите на бутилките на американската винарската изба Prototype Wines има странна кола, която местната автомобилна общественост отдавна се опитваше да идентифицира. Неразгаданият обект се оказа съветска суперкола – ГАЗ М-20 Победа-Спорт. Тази кола, всъщност, е самоделка за постигането на скоростен рекорд, направена в тираж от пет екземпляра.

Капковидната му форма, напомняща авиационен фюзелаж, не е почит към модата на онази епоха – страстта на американските и европейски производители от 50-те години понякога придобиваха безумни форми. За автор на проекта е назначен Алексей Смолин, специалист по аеродинамика в тогавашния Горковски авиационен завод „С. Орджоникидзе“.

ГАЗ-СГ1, както е наречен проектът, става първата разработка на Смолин в ГАЗ. В протоколите на състезанията тези автомобили биват записвани като Победа-Спорт. Моделът е направен на базата на М-20 Победа, но тялото е значително преработено, тъй като основната задача на Смолин е да намали аеродинамичното съпротивление. Каросерията е от дуралуминий, което прави автомобила по-лек с 260 кг.

Линията на покрива е снижена със 160 мм, дъното е направено абсолютно плоско, а задната част е във формата на огромна капка, за да се справи със завихрянията. Отчасти, капковидната форма се дължи на малкия бюджет. Дизайнерите не успяват да вкарат автомобила в аеродинамичен тунел, а капката е идеално провереният вариант.

Освен каросерията е модифициран и двигателят, чийто обем е увеличен от 2112 на 2487 кубически см. Коефициентът на сгъстяване нараства от 6.2 до 7, а мощността – от 45 на 62 к.с. Използвани са и два еднокамерни карбуратори, а на всеки цилиндър има по 2 свещи. И всичко това в името на скорост от 161 км/ч. По принцип за онова време тя съвсем не е лоша.

Но да се върнем към виното.

Как съветска кола от 50-те години се появи върху етикета на калифорнийска винарска изба?

Jalopnik попита директно човека, което отговаря за етикета на бутилката, Майкъл Вандербил, дизайнер и основател на Vanderbyl Design. Той обясни, че е намерил снимки на автомобила в архив от стари съветски и руски фотографии.

Сторило му се забавно, че клиентът за дизайн на етикетите се казва Prototype. Майкъл решил, че концептуалният автомобил е една от най-често срещаните асоциации с думата „прототип“. Затова разработил няколко варианта, от които компанията избрала най-подходящия.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here