Борис Джонсън
Ако новите мерки не помогнат, отново ще има карантина

Корените на Борис Джонсън са в Турция. Но въпреки това там никак не го обичат. Причината: прадядото на Джонсън – „предателят“ Али Кемал. Ето какво се знае за потеклото на британския премиер:

Обичайно турците изпитват гордост, когато някой от семейството се издигне. Но макар Борис Джонсън с неговите „истанбулски корени“ да стана премиер на Великобритания, в Турция това не предизвика никаква радост, пише турският журналист Джан Дюндар на страниците на германския „Ди Цайт“, цитиран от Дойче веле

Според Дюндар основната причина за това е лошата репутация на прадядото на Джонсън – Али Кемал, който е бил министър на образованието и на вътрешните работи в османското правителство. Неговото име е станало нарицателно – в Турция хората, смятани за предатели, и до днес биват наричани „Али Кемал“.

Кемал, който е бил не само политик, но и високообразован журналист, е водил доста бурен живот в Алепо, Париж, Женева и Кайро. В своите статии той клеймил Турската война за независимост и настоявал за смъртно наказание за Мустафа Кемал Ататюрк

Когато обаче Войната за независимост се увенчава с успех и Мустафа Кемал основава съвременна Турция, прадядото на Джонсън рязко променя позицията си, определяйки триумфа като „празник на турците“. Но е твърде късно – след ареста му през 1922 година той попада в ръцете на разгневените тълпи, които го пребиват до смърт и провесват трупа му на видно място. Някои историци определят случилото се като „петно върху републиката“, други виждат в него просто „предупредителен сигнал за потенциалните предатели“.

Али Кемал се е женил два пъти. Синът му от неговата втора съпруга става дипломат. През 1978 година, когато една нелегална организация на марксистко-ленинистки арменци извършва нападение срещу турското посолство, той е ранен, а съпругата му загива. Синът на Али Кемал от първия му брак с англичанката Уинифред Ема Кемал, починала само на 25 години, на свой ред също се жени за британка – именно те са бабата и дядото на Борис Джонсън

Дядо му Осман бяга в Лондон след убийството на Али Кемал. На Острова той приема името Уилфред Джонсън, научаваме от информация на „Люцернер Цайтунг“, който открива и швейцарска следа в биографията на Джонсън – макар британка, прабаба му Уинифред произхождала от Люцерн. И още нещо: мумия, намерена в Базел през 1975 година, била идентифицирана през 2018 като прапрапрапрапрапрабабата на днешния британски премиер. Жената се казвала Ана Катарина Бишоф-Гернлер. Същият вестник твърди още, че Джонсън имал германски предци в династията Вюртемберг и далечно родство с британското кралско семейство.

В статията си за „Ди Цайт“ Джан Дюндар разказва, че Джонсън е бил няколко пъти в Турция, срещал се е там с роднини и е чел вестниците, за които навремето е писал неговият прадядо. Заключението му: „Али Кемал е бъркал“. А когато Джонсън бе избран за премиер, един турски вестник написа: „Той е турчин, но не е един от нас“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 + eleven =