Хиляди българи почетоха паметта на жертвите от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива вчера, където се бе отбеляза възпоменателен събор по повод 116-ата му годишнина.

Събитието бе под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските дружества в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас

„Въпрос на отговорност на всеки български държавник е да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове, имане, но и човешки съдби“, каза в словото си президентът Радев.

Той заяви, че е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята. Президентът каза, че това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов

Президентът присъства и на отслужването на заупокойна молитва в храма „Света Петка“. След това той прие почетния строй на представителните армейски части.

„Това е едно въстание, една страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост“, допълни още Радев

По време на Националния възпоменателен събор кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви, че случилото се на Петрова нива е най-значимото събитие в цялата история на Странджа.

След словото на президента се състоя и заря-проверка. В ритуалите и в тържествената проверка участваха военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията завършиха с празничен концерт с участието на странджански народни певци.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × five =