Малко повече от месец преди началото на новата академична година стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София. Има ръст на наемните цени на апартаменти в двата най-предпочитани от студенти района – „Студентски град“ и „Овча купел“. За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в „Студентски град“ е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м, показва анализът на сайта Imoti.net.

Началната цена на двустаен обзаведен апартамент в „Студентски град“, какъвто най-често търсят студентите, започва от 5 евро/кв.м и достига до 83 евро/кв.м. Цената се определя от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Цените на наемите за двустаен апартамент започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро.

В другия привлекателен за студентите район – „Овча купел“, също има лек ръст – от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Често родителите на студенти предпочитат да не плащат наем, а да закупят апартамент. Изчисленията на Imoti.net показват, че ръстът в цените за продажба на двустаен апартамент в „Студентски град“ продължава. За една година средните суми са нараснали с 10% като в момента за най-масовия тип жилища в района цените достигат до 1048 евро/кв.м.

Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в „Овча купел“, които в момента варират между 900 и 930 евро/кв.м.

investor.bg