Плажуващите не трябва да подценяват опасностите, които крие морето. Това коментира за БТА спасителят на плаж „Шкорпиловци-юг“ Цветомир Петков. Спасителите призовават хората да изпълняват нарежданията им, за да не се стига до инциденти.

Последните няколко дни морето е изключително опасно. Вълните са високи. Мъртвото течение е силно. Най-опасно е за децата, защото морето може да ги дръпне от брега. Има и много подводни скали, които допълнително усложняват ситуацията в подобно време. За това предупреждават спасителите от плажа в курортния комплекс Шкорпиловци.

„Точно тези дни морето е много опасно, дърпа навътре още от брега. Очаква се мъртвото вълнение да продължи около една седмица. Затова е забранено влизането в морето. Ограничението ще остане в сила, докато опасността премине“, обясни Петков.

По думите му толкова бурно морето ставало чак през септември. Тази година обаче този процес е започнал по-рано. Според него това може да се дължи и на климатичните промени.

Спасителите постоянно обхождат и предупреждават индивидуално всеки плажуващ, когато морето е опасно. Специално внимание се обръща на малките деца, които не трябва да стоят дори на брега, когато вълните са много големи и могат да ги повлекат бързо навътре в морето. При такова време спасителите позволяват на възрастните да се намокрят само до коленете, но постоянно ги наблюдават.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 + 14 =