116 години от Илинденско-преображенското въстание отбелязват днес участниците в Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива край Малко Търново. Събитието е под почетния патронаж на президента Румен Радев.

Той ще участва в тържественото отбелязване на годишнината. В 20.00 часа в храм-костница „Света Петка“ ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите въстаници.

В 20.30 часа държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част и ще отдаде почит пред паметта на загиналите. Президентът Румен Радев ще произнесе слово.

На Петрова нива през 1903 година е взето решението за включване във въстанието, което избухва на 6 август. Странджа е обявена за република.

Битката продължава 26 дни, но е неравна – няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40 хилядна редовна турска армия. Бунтът е потушен с нечувана жестокост. Опожарени са десетки села, избити са хиляди, оцелелите търсят спасение в свободна България.

Въстанието остава в златните страници на историята ни като продължение на опитите за обединение на българския народ.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

10 + 6 =