В деня на Варна (15 август) от федерацията ни са подали в Европейския съюз по гимнастика документите на морската ни столица, която тази година е и Европейски град на спорта. Новината бе съобщена от президента на БФХГ Илияна Раева и предизвика множество коментари в социалните мрежи и напрежение по оста Варна – Бургас. То се получи, тъй като

през март т.г. зам.-кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян обяви кандидатурата на града по време на турнира „Жулиета Шишманова“, на който общината е дългогодишен домакин и организатор.

Оказа се, че смяната се е наложила заради спортните съоръжения, които ще приемат шампионата. В момента България има две годни за подобен форум зали – „Арена Аремеец“ в София и ДКС във Варна. Тъй като софийската ще бъде домакин на световното първенство през 2022 г., затова е предпочетен варненският дворец.

„Залата в Бургас все още не е довършена и няма яснота кога точно ще приключи цялостният ремонт на съоръжението. Освен това след разговори с архитектите по отношение на залата в Бургас стана ясно, че там не се предвиждат тренировъчни зали, които да имат необходимата височина за художествена гимнастика“, обясниха от БФХГ.

Срокът за кандидатстване изтече вчера и това е другата причина за спешната смята на града домакин, увериха от федерацията.

За компенсация на Бургас е предложено всяка година градът да провежда турнир от веригата „Гран при“, за което вече са водени разговори между представителите на общината и БФХГ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

7 − 6 =