Златната треска около река Клондайк

През 1896 година трима души, водени от Скукъм Джим Месън, тръгнали по река Юкон. Те издирвали неговата сестра Кейт и съпруга й Джордж Кармак. Открили ги край река Клондайк да ловят сьомга. После посетили Робърт Хендерсън, който промивал злато в приток на Клондайк. Групата тръгнала нагоре по реката, където бил Заешкият поток, сега потокът Бонанза, за да ловят лосове.

На 16 август 1896 г. групата се натъкнала на богати залежи на злато в потока Бонанза. Официално се знае, че откритието го е направил Скукъм Джим. Петимата обаче единодушно решили да го регистрират на името на Джордж Кармак. Това било от страх да не стане притежание на някои от индианците в околността поради расистки предубеждения.

Местността е дива и необитаема, затова новината за залежите на благородния метал гръмва за пръв път едва година по-късно. На 14 юли 1897 г., когато параходът “Екселсиор” достига до областта, новината се разпространява..

С това започва и началото на прочутата Клондайкска треска. Най-бързи се оказват златотърсачите от Сан Франциско и Западното крайбрежие на САЩ. Не закъсняват и кандидати за забогатяване от Германия, Италия, Норвегия, Англия, има дори представители на Китай и Япония.

През следващата 1898 г. населението на Клондайк вече наброява 40 000 души

и районът е застрашен от глад. В рамките на продължилата до началото на XX век златна треска над 100 000 души достигат и за различен период обитават района на Клондайк. По време на пика на златната треска град Доусън е наброявал 30 000 души, а след 1901 г. спада докъм 9000.

Клондайкската златна треска става тема за перото на много писатели от края на XIX и началото на XX век, сред които най-известен и до днес е Джек Лондон, авторът на „Белия зъб“, „Дивото зове“ и на покъртителните разкази „Да накладеш огън“ и „Жажда за живот”. Филмът „Златната треска“ на Чарли Чаплин и до днес се радва на добър интерес, като сцената с „танца на хлебчетата” винаги е считана за култова.

Златната треска е важен момент и в историята на канадския град Едмънтън, който и до ден днешен организира през лятото фестивал, наречен „Клондайкски дни“ и посветен на похода на авантюристите към богатството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви