У нас вече работят камери за средна скорост

Две отсечки, на които ще се отчита средна скорост на движение, вече са готови. И работят в тестови режим, съобщиха от отдел „Пътна полиция“. Те са поставени на отсечката Пловдив – Карлово и на третия тунел на магистралата между София и Перник.

„Те функционират, като е въпрос на три- четири седмици е да получим лиценз от Българския институт по метрология за стандартизиране на самите измервателни уреди. Изграждат се още две – на отсечки на пътя Русе – Бяла и край ловешкото село Микре. И двата участъка са в черната статистика за жертви на катастрофи“. Това съобщи Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Най-бързият автомобил, засечен по нашите магистрали, се е движел с 277 км/ч. Той е сниман на магистрала „Струма“. Но като цяло рекордьор за най-много хванати водачи с превишена скорост е аутобанът между София и Бургас. От полицията посочват, че шофьорите вече добре знаят къде има камери и намаляват, а след като преминат отсечката, дават газ.

От началото на годината над 6000 шофьори са хванати зад волана след употреба на алкохол, а близо 2000 – дрогирани. При повече от 2700 души, заловени да карат пияни, са отчетени над 1,2 промила алкохол в кръвта.

По данни на полицията, за първите 7 месеца на тази година на територията на страната са станали общо 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени. Според статистиката това е със 185 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е броят на загиналите в големите градове, сред които са София (41), Пловдив (34) и Варна (29), а основните причини за нарушение от страна на водача, нарушение на пешеходеца и пътните условия

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

six − 6 =