Регистрацията на МПС се вади от Пътна полиция?

0
134
Регистрацията на МПС няма да е в КАТ?

Да отпадне монополът на Пътна полиция при първоначалната регистрацията в България на нови и употребявани моторни превозни средства, като това се прави и в лицензирани пунктове в цялата страната. Създаване на досиета на всички автомобили, бусове, камиони и автобуси. Това са двете най-интересни новости, предвидени в новия проектозакон за пътните превозни средства. Законът налага и ограничения в търговията с употребявани авточасти и сервизирането.

Освен законът за регистрацията ще има още два нови закона.

Неговата редактирана версия след първия етап на обществено обсъждане е публикувана в петък на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Законът е един от трите, които трябва да заменят сегашния твърде обемист Закон за движение по пътищата. Другите два закона са за движение по пътищата и за водачите на моторни превозни средства. Те вече минаха обществено обсъждане и сега се редактират след получени становища от заинтересованите институции.

Законът за пътните превозни средства не отнема изцяло ангажимента на Пътна полиция да регистрира. Но това ще се прави, когато има съмнения, свързани със собствеността и показанията на километража. Освен това там ще е регистрацията на превозните средства на МВР и другите служби, свързани с националната сигурност. Промяната се прави с цел улесняване на гражданите и намаляване на натоварването на полицейските служби.

Номерата и документите на колата също ще продължат да се дават само от службите на Пътна полиция.

Законът предвижда още преди регистрацията на всяко моторно превозно средство да му бъде направен паспорт. Той ще съдържа данни за извършени промени по него, информация за минали прегледи и ремонти, показания на километража при последния преглед, както и сведения за претърпени катастрофи. За колите, които вече са регистрирани в страната, всичко това ще се попълва в хода на минаването през технически прегледи и ремонти. Според закона наличието на паспорт е задължително условие, за да има покупко-продажба. Той ще се получава след минаване през пунктовете за идентификация.

Идеята е да се ограничат измамите и купувачите да получават автомобили с ясна история. След издаването на паспорт всяко МПС ще минава преглед за установяване на техническото му състояние. Той няма да се прави, ако внесеното превозно средство има валиден такъв от страна от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Информацията за смяна на собствеността ще се обменя служебно.

Законът задължава Министерството на вътрешните работи и Нотариалната камара да обменят по електронен път информация за регистрираните в страната пътни превозни средства и сключените договори за прехвърляне на собствеността. В закона изрично е посочено, че в един и същ пункт не могат да се правят регистрацията и периодични технически прегледи. Що се отнася до прегледите, остава изискването леките и лекотоварните автомобили да преминават веднъж годишно. За новите това става на третата и петата година, преди се започне явяване на всеки 12 месеца.

При положение че колите от тези категории се ползват за таксита или линейки, те минават на преглед на всеки шест месеца. Имената на всички работещите в пунктовете за прегледи ще бъдат вкарани в регистър. Те ще имат собствен печат и регистрационен номер. Така ще се знае всяка кола от кого е била пусната на пътя. И може да се стигне до санкции, ако впоследствие бъде открит проблем. При нарушения на служителите в пунктовете ще се отнемат печатът и номерът. И те няма да могат да работят на друго място с такъв предмет на дейност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here