Районен съд – Бургас призна нарушителите Георги С., Бойко С. и Иван С. за виновни в това, че 11.08.2019 г., в с. Ново Паничарево, дърпали за ръцете и блъскали полицейски служители. Това станало при опит полицаите да задържат лицето М. Х. Гойри, Бойко и Иван са се опитвали да помогнат на М. Х. да избяга. Бойко С. и Георги С. отправяли обидни думи към полицейските служители и

едновременно с това се заканвали, че ще ги заколят, а нарушителят Иван С., с камък в ръцете, насочен към един от свидетелите, казал: „Ще ти счупя полицейската глава“.

Съдът прие, че с тези действия тримата са нарушили обществения ред и спокойствие, общоприетите норми за поведение и морал и са демонстрирали явно неуважение към обществото – проява на дребно хулиганство по смисъла на чл. 1, ал. 2 от Указа за борба с дребното хулиганство.

Районен съд – Бургас наложи на Бойко С. и Георги С., глоба в размер на 500 лв., а на Иван С., глоба в размер на 350 лева. Акт по Указа за борба с дребното хулиганство е бил съставен и на Ангел Р., който според съда, обаче, не е бил участник в развилите се събития. Съдът оправда Ангел Р., по повдигнатото обвинение за извършена проява на дребно хулиганство.

В съдебно заседание, Районен съд – Бургас изслуша свидетелите по делото и намери, че нарушителите Иван, Георги и Бойко С. са извършителите. С техните действия, тримата са нарушили обществения ред и спокойствие, общоприетите норми за поведение и морал и са демонстрирали явно неуважение към полицейските служители, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност деянието не представлява сериозно престъпление.

Според съда, отправянето на закани и обиди към полицейски служители, които са изпълнявали служебните си задължения, представлява по своето естество грубо нарушение на обществения ред. С оглед на това, макар и неосъждани, на всеки един от двамата – Георги С. и Бойко С., следва да бъде наложена глоба в полза на държавата в максимално предвидения законов размер, а именно от по 500 лева.

Съдът кредитира показанията на четиримата полицейски служители. „Те са възприели фактите непосредствено при изпълнение на своите служебни задължения, макар срещу тях да е била насочена вербална и физическа сила с цел преустановяване на задържането на лицето М. Х. Показанията им са еднопосочни и взаимно допълващи се“, казва в своя акт съдебната инстанция. Районен съд – Бургас намери, че третият нарушител, Иван С., се е опитал да осуети поведението на синовете си. Поради което на същия следва да бъде наложена глоба в полза на държавата в размер на 350 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

14 + 12 =