Правителството склонно на отстъпки за АЕЦ „Белене“

0
40

Правителството е склонно да направи отстъпки пред потенциалния стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“. Затова намекна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която бе в българската делегация в Туркменистан начело с премиера Борисов. Както е известно, проектът бе размразен, при условие че за неговото изграждане държавата няма да дава никакви гаранции и няма да се обвързва с договори за изкупуване на произведената електроенергия. Тези условия обаче реално ограничават до минимум компаниите, готови да инвестират във втората ни атомна централа. Ние ще предложим промени в условията, а парламентът трябва да реши, каза енергийният министър.

Петкова съобщи, че заявление за участие в реализация на проекта е подала американската „Дженерал електрик“, но не като стратегически инвеститор, а като доставчик на оборудване. Срокът за депозиране на оферти изтича на 19 август, а до момента няма подадена нито една. Освен от „Росатом“ официално заявен интерес към проекта имаше и Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC), но и тя постави условие за някакви държавни гаранции.

От казаното от Петкова стана ясно, че не може да се говори за руски проект, тъй като площадката и реакторите са български, лицензите също, а страната ни ще носи така наречения „Атомен риск“. Какво заявление ще подаде „Росатом“, ще е ясно след седмица: „Неколкократно беше потвърдено от страна на нашите руски партньори тяхното желание да участват в реализацията на този проект. „Очакваме до 19 август, когато изтича крайният срок, „Росатом“ да подаде такова заявление. Както предвижда процедурата, в един следващ етап ние ще направим една кратка листа, в която ще определим компаниите, с които бихме желали да водим преговори. Оттук нататък ще стартира процедурата по подаване на конкретните оферти и воденето на конкретни преговори“, уточни министърът на енергетиката.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here