Телевизия бТВ, още четири канала от групата и спортният „Ринг“ може да станат собственост на чешкия милиардер Петър Келнер.

Той остана единственият кандидат, след като

„Дискавъри Комюникейшънс“ се е отказала от надпреварата за част от активите и на цялата „Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз“ (Central European Media Enterprises или СМЕ), притежаваща 30 тв канала в България, Румъния, Чехия, Словения и Словакия. Това съобщи словашкото издание „Хосподарске новини“

Инвестиционният фонд на Келнер ППФ (PPF) вече притежава у нас телекомуникационната компания „Теленор България“, но не успя да купи „Нова Броудкастинг Груп“, след като КЗК забрани сделката с шведската „Модърн Таймс Груп“ (МТГ), защото българската медийна група била прекалено голяма и можело да се злоупотребява с влиянието й. По-късно обаче антимонополната комисия обърна аршина и даде „Нова“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Още след провала на сделката между Келнер и МТГ се заговори, че той планира да завърши плановете си за развитие на „Теленор“ чрез телевизия, като играе за бТВ, но на по-високо ниво с опция да прибави към фирмения си портфейл и други телевизии в региона на Централна и Източна Европа. През март 2019 г. СМЕ обяви, че започва процедура за продажбата си или сливането си със стратегически партньор. Медийната група притежава в България bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния – 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markiza) и 5 са в Словения под различни брандове.

Според информацията на „Хосподарске новини“ посочва, че сключването на договора за продажбата е трябвало да стане до края на юли или в началото на август, но приключването на сделката е било отложено с месец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви