Круиз контролът по време на дъжд – да или не?

0
78
Опасен ли е круиз-контролът при дъжд

Популярен мит сред шофьорите е, че при дъждовно време или на заледена настилка круиз-контролът е опасен. Според „компетентните“ шофьори, използването му на мокър път води до аквапланинг, рязко ускорение и загуба на контрол върху автомобила. Дали обаче това наистина е така?

Главният инженер на северноамериканското подразделение на Continental Automotive – Робърт Бийвър, обяснява в какво грешат тези, които не харесват круиз-контрола. Трябва да се отбележи обаче, че Continental разработва такива и други спомагателни системи за редица големи автомобилни производители.

На първо място, Бийвър уточнява, че автомобилът е застрашен от аквапланинг само при сериозно натрупване на вода на пътя. Тоест, вследствие на силен дъжд. Протекторите на гумите трябва да отклоняват водата – аквапланинг се получава, когато гумите не са в състояние да сторят това, автомобилът губи контакт с пътя и става неуправляем.

Именно в този кратък период на загуба на сцепление с пътя обаче се се задействат една или няколко системи за стабилизация и безопасност, посочва Бийвър.

Тогава се изключва круиз-контролът.

Освен това автомобилът започва да губи скорост. Някои коли, като например Toyota Sienna Limited XLE, автоматично изключват круиз-контрола, когато чистачките започнат да работят.

И това не се отнася само за автомобилите от последните пет години – системата изобщо не е нова. Подобна функция стана повсеместна с разпространението на спомагателните системи. Дори автомобилите от 80-те години на миналия век автоматично изключват круиз-контрола при леко натискане педала на спирачката.

Бийвър обаче посочва, че използването на круиз контрола по време на дъжд може да попречи на комфортното шофиране – водачът ще трябва да обръща повече внимание на пътните условия. Не става дума за адаптивния круиз-контрол, който сам определя скоростта и да намалява при необходимост, а за „най-обикновения“, който просто поддържа зададената скорост, без да „прави“ нищо друго.

Според експерта, проблемът не се крие в самия круиз контрол, а в решението на водача да го използва в неподходящи условия. Или, както често казват специалистите /или катаджиите/, не придиряйте на техниката. Гледайте „задкормилното устройство“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here