Петрова нива

Национален възпоменателен събор по повод 116 – та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание ще се проведе на 17 август 2019 г. в м. Петрова нива, община Малко Търново. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества – Бургас.

На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание.

В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. Въстанието в Странджа избухва на 6 август – ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои.

Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

17.08.2019 г (събота)
10.30 ч. – 17.00 ч. Трети фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч. – 17.00 ч. Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

14.00 ч. – 16.00 ч. Научна конференция на тема: „“Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост““

16.00 ч. Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете на Странджа“

16.30 ч. Урок по история на открито „Капитан Петко Войвода – 175 години безсмъртие“ – д-р Ваня Стоянова

16.30 ч. Посрещане на участниците в тракийски туристически поход “По стъпките на преображенци“ от Росеново

17.00 ч. „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологии

18.00 ч. Награждаване на лауреатите от третия фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч. Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч. Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Заря – проверка

21.00 ч. Празничен концерт с участието на странджански народни певци

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 + seventeen =